Hogyan állapítható meg a hőszigetelés ár?

Hőszigetelés árak

Tudta, hogy a lakások-házak falain keresztül a nem hőszigetelt házaknál a fűtési energia 40-60 %-a is eltávozhat?

Ez annak tudható be, hogy nincs megfelelő hőszigetelés technológia alkalmazva a lakóházak energiaveszteségének csökkentése érdekében, valamint ez függ a falszerkezetek vastagságától is. Egyéb problémákat is okoz az alacsony szigetelőképességű falazat falszigetelés nélkül, hiszen megjelenhet a penészedés a hőhidaknál, amely a beltéri falfelületeken látható.

Ennek következtében a hideg falak miatt csökken a hőérzetünk, nyáron pedig a falak tárolják a hőt. A hőveszteség csökkentése érdekében tehát, ezért van szükség a lakótelepi lakások, társasházak, családi házak hőszigetelésére.

A homlokzati hőszigetelésekre, és az energiatakarékos lakóházak kialakítására – az energiaárak folyamatos emelkedése miatt nőtt meg az emberek igénye. A mai modern lakóházaknak manapság már rendelkezniük kell korszerű homlokzati hőszigeteléssel, és ezek a hőszigetelő rendszerek utólag is kivitelezhetőek a régebbi típusú épületek esetében is.

Hőszigetelési rendszerek az energiatakarékosság jegyében

Laikusként is tudni érdemes, hogy a hideg energia háromszor annyiba kerül, mint a meleg energia – ugyanis egy példával szemléltetve – annak érdekében, hogy nyáron a lakásunk hőmérsékletét 1 fokkal csökkentsük, háromszor annyit kell fizetnünk, mint akkor, amikor télen egy fokkal növeljük azt. Ebből az következik, hogy a klímával rendelkezőknek is megéri a hőszigetelésbe fektetni.

A szóban forgó hőszigetelő rendszerek lehetnek nagy hőszigetelő képességű polisztirol, vagy kőzetgyapot táblák, melyekhez jön a
kőzetgyapot ragasztó, a nagy húzószilárdságú üvegszövet háló, dűbelek, élvédők, kezdőszegélyek, egyéb kiegészítők, valamint
a különböző színárnyalatban kapható finom vakolatok.

A pontos árajánlat elkészítése

Ehhez szüksége van a kivitelező cégnek a homlokzat műszaki paramétereinek a pontos felmérésére, és mivel minden ház, és annak homlokzata egyedi, éppen ezért a hőszigetelés ár csak ezek után állapítható meg.

Ekkor a műszaki szakember felméri a falfelületeket, a ház kerületét, az ajtókat, ablakokat, illetve éleket, és hogy milyen m2 vastagságú lábazatra van szükség a munka elvégzéséhez.

Hogyan lehet a fűtéskorszerűsítés pályázaton résztvenni?

Fűtéskorszerűsítés pályázat magánszemélyeknek

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek nyilatkozva elmondta, érdemes tudni, hogy már a jövő évtől – tehát 2018 elejétől – nagy számban jelennek meg uniós pályázati kiírások, miután a magyar operatív programok többsége várhatóan még ebben az évben megkapja a szakmai jóváhagyást az EB-től, vagyis az Európai Bizottságtól.

Egy átlagembernek ezzel kapcsolatban azt kell tudnia, hogy az állam a lakásfelújításokat különféle pályázatokkal segíti. Ilyen pályázat lehet például a fűtéskorszerűsítés pályázat, a nyílászáró csere (ablak, ajtó) pályázat, a tetőfedőknek kiírt pályázat, illetve a nagy háztartási gépek cseréjére vonatkozó pályázati kiírás is.

Tehát egy családi ház, vagy lakótelepi lakás felújítása, korszerűsítése előtt azt tanácsoljuk nézze meg, hogy éppen milyen aktuális pályázatokon vehet részt magánszemélyként itt.

A fűtéskorszerűsítés pályázathoz kitöltő segédlet is elérhető

A fenti linkre kattinva a pályázatok beküldéséhez szükséges dokumentumokat egy a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet által kibocsátott segédlet alapján tölthetik ki a pályázók, az Otthon Melege Program, és a fűtési rendszer korszerűsítésének támogatása alprogramra vonatkozólag.
Gázkazánok, és konvektorok cseréje

Ezzel kapcsolatban azt kell megemlítenünk, hogy 3,5 milliárdos keretösszegű vissza nem térítendő támogatást biztosít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lakóépületek fűtési rendszereinek energetikai korszerűsítésére, illetve a társasház kazáncsere programra.

Ennek az alprogramnak az a célja, hogy támogassa a lakóépületekben, illetve társasházi lakásokban található elavult, és a környezetre ártalmas gázkazánok, és gázkonvektorok cseréjét.

A fűtőberendezések cseréje mellett a már meglévő fűtési rendszerek korszerűsítéséhez, így a radiátorok cseréjéhez, vagy pl. a kémény átépítéséhez is igényelhető vissza nem térítendő támogatás, de csak azoknak, akik megfelelnek a pályázatban leírt feltételeknek.